Олександр Горяінов: «Металіст 1925» рухається семимильними кроками»

Олександр Горяінов: "Металіст 1925" рухається семимильними кроками"

Добавлено:27 марта 2018, 10:08
Олександр Горяінов: "Металіст 1925" рухається семимильними кроками"

 Підсумкове новорічне інтерв'ю головного тренера ФК "Металіст 1925" Олександра Горяінова.

- Олександре Сергійовичу, пройшло більше місяця від останнього матчу. Давайте з холодною головою підіб'ємо підсумки: що вдалося, а що - ні?

- Якщо дивитися на друге місце в турнірній таблиці перед міжсезонням, це результат непоганий і він дає можливість із оптимізмом дивитися у майбутнє, а також готуватися до виходу у Прем'єр-Лігу. Що не вдалося? Я сказав би, що наша молода команда, можливо, десь не взяла очки. Під моїм керівництвом - це поєдинок із "Рухом", повинні були вдаліше зіграти, та, можливо, з "Колосом" у Ковалівці. Маємо те, що маємо. Хотів би подякувати керівництву, засновникам, усім, хто створив нам такі умови, а ми, зі своєї сторони, виконуємо поставлені задачі.

- На момент вашого приходу на тренерський місток, було видно, що команда у гарному фізичному стані. А які були справи з психологічним станом?

- Перед моїм приходом ми програли "Інгульцю". Ця поразка негативно вплинула на психологічний стан. Хлопці розуміли, що потрібно якнайшвидше з нього виходити, і, вважаю, що нам вдалося це зробити. Ми після цього в десяти іграх не програвали, тому щодо психології - все було гаразд.

- Що сказало керівництво, коли запропонувало очолити команду?

- Сказали, що буде зміна тренера. Запропонували мені очолити команду, хоч і з приставкою виконувача обов'язків, завдання ставили максимальні. Ми разом з тренерським штабом повинні були зробити все, щоб на перерву команда пішла максимально близько від "Дніпра-1".

- А що казали вже у грудні, перед тим, як прибрати приставку?

- В принципі, теж саме. Так як "Дніпро-1" попереду на п'ять пунктів, а нас очікує ще одинадцять турів, то завдання максимальне - посісти перше місце і пробитися до Прем'єр-Ліги.

- Коли очолили команду, хоч і з приставкою "в.о.", був мандраж? Адже це перший самостійний досвід?

- Мандражу не було, невелике хвилювання - так. Я вже давно готував себе до цієї ролі, і не приховував цього, казав у інтерв'ю, що хочу працювати головним тренером. Я був до цього готовий, звичайно, невеличке хвилювання було, але це ніяк не впливало на команду або тренувальний процес.

- За рахунок чого, під вашим керівництвом, команді вдалося провести потужно цей відрізок?

- Завдяки колективу, злагодженим діям та тренуванням. Прийшовши до команди, я одразу сказав хлопцям: "Мене не цікавлять прізвища, колір шкіри, вік. Будуть грати лише ті, хто на тренуваннях викладається по максимуму". Гравці мене зрозуміли і на тренуваннях працювали на повну, не завжди, але здебільшого, так. Це все у комплексі дало результат. Я радий, що на даний момент у нас згуртований колектив: ні сварок, ні розбрату, всі намагаються працювати в унісон. Завдяки цьому, ми так вдало зіграли.

- Перспективу саме у цих гравцях бачите?

- Звичайно, усім хлопцям кажу: "Якщо ви будете викладатися на повну, на кожному тренуванні, в кожній грі та епізоді, то буде зріст майстерності". У нас було зібрання. Я у кожного запитав - які цілі і задачі вони ставлять перед собою? Вони всі сказали, що ставлять максимальні завдання. Я їм сказав: "Якщо так буде і надалі, то будете грати на високому рівні".

- Після поєдинку із "Сумами", наступного дня з командою зустрілась Юлія Світлична. Про що спілкувались і наскільки приємна увага керівництва області?

- Дуже приємно, знаючи наскільки Юлія Олександрівна завантажена, переймається усіма проблемами області. Був приємно здивований, що вона знає календар наших ігор, знає, з ким і як зіграли, як ми готуємося до матчів. Це дуже приємно, дякуємо їй за підтримку. Не усі команди можуть похвалитися такою підтримкою області та її керівництва. Ми їй дуже вдячні!

- Давайте про основний збір: що саме буде, спаринги, турніри?

- Ми заявляємося на зимовий Чемпіонат Харківської області, який стартує 19-го січня. Так, звичайно, будуть товариські зустрічі та двосторонні матчі. Але, на цьому етапі основне завдання - це функціональний стан, тому основну увагу приділимо фізичній підготовці. Раз на тиждень буде гра, контрольна, між собою або проти молодіжної команди.

- На такому етапі для вас відповідальність більша, коли до Прем'єр-Ліги залишився один крок?

- Відповідальність, звичайно, є. Я її розумію. Чудово розумію очікування харківських уболівальників та усього Харкова. Місто скучило за великим футболом, саме великим футболом за участю харківської команди. Відповідальність є, але я її не боюся. Знаю, як і що робити, та сподіваюся, що хлопці та всі причетні: тренерський штаб, футболісти, адміністратори, медична служба, прес-служба та весь клуб мене та футболістів підтримуватимуть. Разом із керівництвом та засновниками ми виконаємо це завдання.

- Старт другої частини сезону досить непростий: "Дніпро-1", "Оболонь Бровар", "Інгулець", "Балкани"... У цих матчах все і вирішиться?

- Попереду одинадцять ігор, у яких треба набрати максимальну кількість очок. Будемо налаштовувати гравців, що необхідно добитися максимального результату в усіх іграх, без різниці у тому, який це суперник. Я від самого початку казав гравцям, що немає різниці у супернику - це вас не повинно хвилювати. З будь-якою командою можна грати на перемогу, навіть, якщо проти вас грає "Барселона" чи "Манчестер Сіті". Так налаштовуємо футболістів на кожну гру.

- Чи зможе команда виконати завдання на сезон? Яка Ваша думка щодо нерозширення УПЛ?

- На мою думку, для такої великої країни, із населенням 40 мільйонів, 12 клубів - це смішно. Нещодавно читав, в Уругваї із трьома мільйонами мешканців, 14 чи 12 команд. А у нас кажуть, що постраждає відвідуваність. Я взагалі цього не розумію, якщо з кожним роком відвідуваність все нижча й нижча. При цьому, кажуть: "12 команд, ми популяризуємо футбол!" А грає вдома "Олександрія" з "Динамо" за друге місце - на трибунах півтори тисячі глядачів. Це моя особиста думка, я не хочу її нікому нав'язувати. Якщо прийняли таке рішення, без проблем, будемо намагатися вийти з першого місця, налаштовуємся на це, а формат чемпіонату, це не нам вирішувати, якщо так вирішили, що вже зробити.

- Одне з головних питань, яке цікавить вболівальників, це питання кадрове...

- Кожен тренер прагне, щоб у нього в команді була конкуренція. Наш тренерський штаб хотів би бачити, як мінімум, по два сильні гравці на кожну позицію. Саме у цьому напрямку ми працювали, як під час відпустки, так і зараз. Новачки обов'язково будуть. Поки прізвища називати не буду: є певні напрацювання. На жаль, ми не можемо дозволити собі купувати футболістів за декілька мільйонів євро, тому наш селекційний відділ працює щодня. Новачки будуть майже на кожну позицію, як в захист, так і в півзахист та напад.

- Першим новачком став Владислав Кравченко, розкажіть про нього.

- Він фланговий захисник, але може зіграти і в півзахисті. Він харків'янин, прийшов до нас з луцької "Волині", досить довго грав у "Геліосі", тому про його можливості ми добре знаємо. Саме для підсилення конкуренції у захисті ми його і покликали до нашої команди. Добре, що він відповів взаємністю.

- Вболівальники цікавляться долею Владислава Краєва…

- Ми постійно були на зв'язку з ним, підтримували відносини, поки він грав в чемпіонаті Молдови за "Динамо Авто", цікавились, як у нього справи, як себе почуває. Зараз він захотів повернутися, ми дали йому шанс проявити себе. Я з ним поговорив, він готовий повернутися та скласти конкуренцію у центрі поля, будемо слідкувати за його діями, як він витримає навантаження під час зборів. Всі прекрасно знають його футбольний інтелект, якщо він додасть у бійцівських якостях, в плані захисних дій, то, гадаю, що ми його повернемо.

- У січні до команди приєднаються тріо бразильців. Що можете сказати про Іана Джеферссона та Пабло Чавес Діаса?

- Нажаль, Іана я бачив лише під час тренувань, а не матчів. Багато хто бачив його, кажуть, що перспективний 18-річний гравець. Будемо дивитись. Якщо він покаже, що сильніший за наших хлопців, то будемо міркувати про підписання контракту. Наразі інформації про нього мало, подивимося. Він тренувався із "Металістом Юніор", там трохи інший рівень та молоді гравці. Хочемо побачити, як він себе покаже з "чоловіками", як буде боротися, спілкуватися. Будемо за ним спостерігати. Що стосується Пабло, то я знаю його можливості, непоганий гравець центру поля, якщо буде виконувати наші вимоги, то перспектива у нього є.

- Що стосується Дмитра Сули, чому клуб розірвав відносини із ним?

- Сула - це вже пройдений етап, тому не бачу сенсу про нього говорити. Таке життя.

- Ви у "Металісті 1925" від самого початку заснування клубу: були тренером воротарів, асистентом головного, і ось, зараз головний тренер. Якими були ці два з половиною роки?

- Це були роки розвитку. Сергій Стороженко та засновники створили клуб, організували команду, запросили нас, тренерів. Це час розвитку, ми починали з аматорів, а зараз серед лідерів Першої Ліги. Ми рухаємося семимильними кроками, дай Бог нам успіху та везіння, щоб ми вийшли у Прем'єр-Лігу.

- Цей рік став для вас знаковим, ви провели прощальний матч та отримали дві нагороди - від Президента України та ФФУ...

- Дуже приємно. Ще раз можу сказати слова подяки Юлії Олександрівні (Світличній - примітка), вона на прощальному матчі буда присутня, особисто пообіцяла, що буде просити Президента про нагороду і обіцянку виконала. Велика їй дяка. Такі нагороди - це показник того, що у житті я щось зробив правильно.

- Як провели цей місяць відпустки?

- Відпустка пройшла спокійно, вдома, у родинному колі. Відпочивав після непростих останніх двох місяців, які були для мене дуже насичені. Тому хотілося просто відпочити, подивитися телевізор, футбол різних чемпіонатів та цікаві фільми, побути з родиною та близькими.

- Новорічні свята: як їх проведете?

- Традиційно новорічні свята проведу у вузькому колі родини - з дружиною та дітьми...

Підсумкове інтерв'ю Олександра Горяінова

Просмотров: 1630       Комментарии: 4
Все комментарии
Оцените?





Сподобалось інтерв'ю і те, що ставляться найвищі завдання. Успіхів всім в виконанні цих завдань!

Добавление комментария
Оставлять комментарии в этом разделе могут только зарегистрированные пользователи.
При регистрации вся реклама на сайте исчезает!
Войти на сайт под своим логином.
Зарегистрироваться на сайте.
Как придумать надежный пароль?