Сергій Стороженко: «Здоров'я людей наразі є головним»

Сергій Стороженко: "Здоров'я людей наразі є головним"

Добавлено:19 марта 2020, 09:11
Сергій Стороженко:
Сергій Стороженко: "Здоров'я людей наразі є головним"

 Коли світом почав ширитися коронавірус, постало питання про доцільність проведення тих чи інших спортивних змагань. Вже зараз перенесений Чемпіонат Європи з футболу, призупинили змагання провідні світові Чемпіонати, а також європейські кубкові турнірі. 18-го березня було прийнято рішення до 3-го квітня зупинити українські футбольні змагання всіх рівнів - від Прем'єр-Ліги до Чемпіонатів міст, районів та дитячо-юнацьких турнірів.

Припинив спортивну діяльність на час карантину і ФК "Металіст 1925", про що вчора на офіційному сайті клубу з'явилося відповідне повідомлення. Саме з цього питання журналіст телеканалу "Футбол" і розпочав своє інтерв'ю з Головою правління ТОВ "ФК "Металіст 1925" Сергієм Стороженком.

- Пане Сергію, на сайті клубу з'явилась інформація, що з 18-го березня припиняється спортивна діяльність. Що саме це означає?

- Після низки нарад, які проводились із засновниками клубу та різними фахівцями, виконувач обов'язків Генерального директору клубу Анатолій Біденко підписав наказ та відправив усіх працівників клубу, тренерів, медичний персонал та футболістів у вимушену відпустку терміном до 3-го квітня, звичайно ж, зі збереженням заробітної платні згідно штатного розкладу. Ми вже два тижні дуже ретельно вивчаємо цю ситуацію, вивчали і до цього, але останні два - глибоко, включаючи всі правові та спортивні наслідки. Кожен футболіст попереджений про це, головний тренер провів нараду з ними. Всі поставилися до цього з розумінням, вісім гравців з інших міст поїхали додому, всі інші залишились у Харкові, у тому числі легіонери. Медичній службі доручили провести з кожним співбесіду та ретельно пояснити, що таке карантин, особиста обсервація, які можуть бути медичні наслідки та як краще себе поберегти. Крім того, Анатолій Біденко зобов'язав усі служби клубу організувати чергування, бути постійно на зв'язку з Українською асоціацією футболу та Професіональною футбольною лігою для швидкого реагування на доручення, директиви та рекомендації, які будуть надходити з цих футбольних інституцій.

Ми не припиняємо роботи, які будуть проводитися на об'єктах футбольної інфраструктури. Ми з нашими партнерами профінансували заходи з охорони цих об'єктів, реконструкцію та ремонт футбольних полів, закупили все необхідне - спеціальне насіння для посіву та добрива, необхідні запчастини для ремонту техніки, яка буде задіяна. Будемо займатися цим, дай Боже, карантин та пандемія якомога скоріше закінчяться, Уряд прийме відповідне рішення про відновлення повноцінного життя. Тому наша інфраструктура буде відповідати високим професійним якостям.

- Футболістам рекомендовано не тренуватися, а перебувати у карантині?

- Так, усі гравці перебувають у карантині. Повторюся, ми на постійному зв'язку з УАФ та ПФЛ, тому, як тільки з'являться перші ознаки того, що карантин може закінчитися, футболісти розпочнуть індивідуальну підготовку. Ми думаємо, що 3-го квітня все не закінчиться.

- Наскільки вам зрозуміло, закінчиться чи буде дограватися цей сезон у Першій лізі?

- Виходячи зі спортивного принципу, Чемпіонат треба дограти, це всім зрозуміло. Якщо це не буде зроблено, всі медалі, здобутки, перемоги та поразки, у свідомості людей будуть на все життя визнані недійсними. У той же час, ми розуміємо, що треба берегти життя футболістів, тренерів та працівників. Нічого дорожче, ніж здоров'я людей, немає.

Ми повністю підтримуємо рішення Президента УАФ Андрія Павелка, яке прийняв Виконком цієї організації та будемо повністю йому підкорятися. Зі свого боку, будемо робити все можливе, щоб наблизити початок другого етап змагань.

Я зараз кажу про Першу лігу, на превеликий жаль, усі зараз розповідають про Прем'єр-Лігу, але ніхто не каже про ставлення до всього професійного українського футболу, у тому числі, Першу та Другу ліги.

- Зараз прориваємо інформаційну блокаду?

- Я сподіваюся, що передовий спортивний канал України (ТРК "Футбол" - примітка) цю блокаду може прорвати. Практично всі оглядачі, тренери та функціонери, усі розмовляють про УПЛ. Це, звичайно, важливо, це вершина професійного футболу, але не весь професійний футбол. У 20-х числах квітня, десь до 30-го числа, дай Боже, епідеміологічна ситуація в Україні не буде погіршуватися, керівництво держави та футбольне знайдуть вихід з цієї ситуації. Ми прорахували у клубі, якщо до 10-го травня почнеться турнір у Першій лізі, то його завершити можна до 30-го червня. Так, буде велике навантаження, треба буде грати через два дні на третій, через три дні на четвертий, але така необхідність. Також грати потрібно з глядачами. Без уболівальників - це не футбол, навіщо ми розвиваємо спортивну галузь, якщо вона не для людей. Крім того, для нашого клубу це дуже велика стаття доходів, на більшість матчів ми збираємо від чотирьох до дванадцяти тисяч глядачів, а це все прямі надходження грошей до каси клубу. Для нас це дуже важлива ситуація, у нас нелегке фінансове становище, ми без цих грошей. Тому наш клуб, а він утримується групою інвесторів, спонсорів та вболівальників, твердо впевнений, що футбол повинен бути з глядачами, аби вони ходили та насолоджувалися цим видовищем.

- Наскільки це для вас суттєво?

- Це дуже боляче! Давайте рахувати, коли на матч приходить п'ять чи шість тисяч уболівальників, а буває і більше. Середня вартість квитка - 30 гривень. Протягом місяця ми в середньому граємо два домашні матчі...

- Ви назвали позитивний варіант, який передбачає дограти сезон у травні та червні. Якщо цього не станеться, як розподілити місця та хто повинен виходити до Прем'єр-Ліги?

- Це буде окреме, важке та дуже відповідальне рішення. Я сподіваюся, що зберуться власники чи керівники клубів, порадяться з УАФ. Треба знайти розумне рішення, хоча, можливо, воно буде і болючим для багатьох клубів. Я спілкуюсь із керівниками та тренерами клубів, більше, звичайно, з керівництвом. Дуже важке становище з точки зору морального стану, з точки зору фінансового стану та економіки кожного клубу. Є клуби, які утримує одне підприємство чи людина, це одна ситуація, а більшість клубів - це групи інвесторів. Якщо зараз почнуть припиняти роботу підприємства, які інвестують у клуби гроші, то дуже важко буде бюджетам клубів. Це стосується не лише нас. Треба ремені затягнути та зрозуміти, що у такий важкий для України, Європи та всього світового футболу час, з фінансовими витратами потрібно вести все дуже обережно.

- Було неоднозначне інтерв'ю власника "Інгульця" Олександра Поворознюка, який сказав, що у них в колгоспі грипу немає та треба грати...

- Прошу дати мені можливість такі інтерв'ю не коментувати. Ми дбаємо про здоров'я всіх, за кого ми відповідаємо, якщо у нас працює більше 130 людей, то ми за них відповідаємо і будемо це робити. Ми працюємо для людей, для харків'ян та тих, хто опікується та тішиться футболом. Якщо на нас не будуть ходити люди, навіщо нам той футбол...

Просмотров: 1210       Комментарии: 2
Все комментарии
Оцените?





Досить виважена позиція з точки зору здорового глузду. Натомість навіть толерантна до деяких горе-власників команд ,які втратили здоровий глузд і хотять футболу не дивлячись на пандемію, бо бачите "у них у колгоспі немає ніякого грипу".


Ну что сказать. Куркули. Наворовали денег (и в прямом и в переносном смысле-завышенные цены, хелаты-как удобрения, что истощают земли, и пр. и низкооплачиваемый труд), ни стадиона нормального, ни условий. Большими деньгами набрали футболистов (ребята не плохие и им желаю и здоровья и удачи) а все остальное х-ня. Посмотреть только на рожи и сразу все становиться понятно.
Агроинуруховци делайте что нибудь для футбола.а не для себя.

Добавление комментария
Оставлять комментарии в этом разделе могут только зарегистрированные пользователи.
При регистрации вся реклама на сайте исчезает!
Войти на сайт под своим логином.
Зарегистрироваться на сайте.
Как придумать надежный пароль?